Leemstucen


Timmerbedrijf eKozijn doet meer dan alleen houtbewerking. Zo hoort ook leemstucen tot de mogelijkheden. Leem behoort tot de oudste bouwmaterialen in de geschiedenis van de mens. Het zit in de grond onder de teeltlaag en het bestaat grofweg uit zand, klei en silt. Leem is van oudsher een bouwproduct dat alom aanwezig is en daardoor relatief gemakkelijk te winnen.

Leem en leemstuc bestaan uit zand, klei, een natuurlijk bindmiddel en eventueel natuurlijk pigment. De natuurlijke aard van de grondstoffen maakt dat leemstuc een behaaglijke en pure uitstraling heeft. Daarnaast is leemstuc decoratief, omdat het in een door u gekozen kleur of tint wordt aangebracht.
Het verschil tussen leemstuc en leemverf is dat leemverf een natuurlijke verf met een korrel. Deze verf is verkrijgbaar in verschillende aardse kleuren. Met leemverf kan men iets van de sfeer van leem in het interieur brengen.

Leemverf

Leemverf is op natuurlijke wijze decoratief. Het heeft echter niet de waardevolle eigenschappen van leem en leemstuc als stucproduct, zoals het vermogen om vocht te reguleren en het leefklimaat te veraangenamen of verbeteren. Het strakke effect van leemstuc hangt vooral af van de vaardigheid en de aandacht van degene die leem of leemstuc aanbrengt en schuurt. De natuurlijke samenstelling van leemstuc brengt met zich mee, dat een eventuele oneffenheid in het oppervlak (bijv. omdat de muur zelf niet geheel vlak is) later niet stoort en niet afdoet aan het visuele eindresultaat. Naast in een woonkamer kun je leemstuc ook in de badkamer laten aanbrengen. De badkamer moet dan wel goed geventileerd en (licht) verwarmd kunnen worden. Dit is van belang voor de kwaliteit van leemstuc.

Onderhoud leemstuc

Houdt er rekening mee dat leem en leemstuc niet waterafstotend of watervast zijn. Daarom kunnen leem en leemstuc het beste boven tegels of natuursteen (boven de wastafel, rondom bad/ bidet/ toilet en rondom de douche) en eventueel op het plafond worden aangebracht. Wanneer leemstuc is aangebracht, afgewerkt en opgeleverd, is het af. Soms is het de moeite waard om het na één jaar of twee jaar hier en daar met een vochtige spons te bewerken om vlekjes weg te werken. Misschien moet er dan ook een gaatje of deukje worden opgevuld.